Известният кулинар шеф Иван Манчев празнува Ивановден със шкембе чорба.
„На времето имаше шкембеджийници, които бяха толкова популярни в България, че до ден днешен има носталгия към тях. И всъщност това е много хубавото, че много от ресторантите започнаха пак да сервират шкембе. Много българи го обичат, аз лично също. Понякога го сервирам в моите ресторанти. Не винаги, но сега съм ти приготвил шкембе“, споделя Иван Манчев в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова Телевизия, където е водещ.
Той отбелязва, че българите се връщат към традиционната си храна, защото с нея са отгледани. Изборът на храна, с която сме се хранели като деца, е вкоренен в нашите гени.
„Българите си търсят традиционната храна, защото с това са закърмени. Храната, която обичат, с която са се хранили като деца, а това ни влиза в гена. Като такава, колкото и да пробваш с различна храна – интернационална, азиатска, каквото и да е, българина винаги се връща към корените си, към това, с което е закърмен. Затова се търсят точно тези неща. Дори и аз ги търся, защото лично аз като дете съм закърмен с такава храна“, казва шеф Манчев.
Той споменава домашния уют, създаван от майка му, и носталгията, която изпитва към вкусната храна и специалните моменти от миналото. Шефът споделя, че ценности като семейният обед, заедно прекарване на време и общуването при масата са важни и трябва да бъдат ценени.
Facebook Comments