ДРАМА В СОФИЯ: Б. Ал-Макуаси обвинен в пропаганда за война и заплахи за убийство – разпространил видео с призив за разрушения и убийства на лица с американски и еврейски произход, задържан с постоянен арест, изправен пред до 8 години затвор

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт по дело, свързано с пропаганда за война, съобщиха от обвинението. Б. Ал-Макуаси е предаден на съд заради действия, извършени на 25 октомври 2023 г. в София, когато е пропагандирал за война, нарушавайки чл. 20, т. 1 от Международния пакт за граждански и политически права на ООН. Той е създал и разпространил видеозапис, на който се вижда как носи традиционна арабска кърпа на главата и отправя призив на арабски език към мюсюлманите по света за разрушения и убийства на лица с американски и еврейски произход, заявявайки, че ще предприеме действия на територията на България.

Освен за пропаганда за война, обвиняемият е предаден на съд и за две други престъпления. На същата дата в София, той се е заканил да извърши убийство и телесна повреда, с цел да създаде смут и страх в населението, нарушавайки чл. 108а, ал.1 от НК, чл. 115 и чл. 128 от НК. Заканите му са били сериозни и са могли да предизвикат основателно опасение за осъществяването им.

Б. Ал-Макуаси е задържан с постоянен арест. За престъпленията, за които е обвинен, се предвижда наказание лишаване от свобода до 8 години. Предстои провеждане на разпоредително заседание по делото.

Facebook Comments